Aja tutaja

Zasnova večnamenske avtorske linije izdelkov za otroški spalni kotiček

Ideja za razvoj projekta je nastala, ko me je več staršev z dojenčki in malčki seznanilo, da zelo radi strmijo v moje slike in me nagovorili, da naredim tudi nekaj za moje novo občinstvo.  Z ekipo smo zasnovali projekt Aja tutaja, ki obsega razvoj ter izdelavo pilotne avtorske linije otroških izdelkov – od raziskave trga do izdelave in testiranja prototipa izdelkov za otroško sobo/posteljico.

Ker dojenčki (pa tudi malčki) preživijo velik del njihovega življenja v posteljici, se nam je zdel primeren kraj za moje kreacije prav posteljica in spalni kotiček, ki je primarno namenjen otrokom/dojenčkom – likovno je zasnovan s pomočjo močnih kontrastov in barv, ki jih dojenčki lahko zaznavajo že zelo zgodaj, z različnimi všitki in materiali, da upošteva njihovo sposobnost zaznavanja ter pozitivno vpliva na njihov celosten razvoj.

Druga posebnost linije je v tem, da bodo izdelki v svojem bistvu celostno umetniško avtorsko delo, ki bo poleg tega, da bo namenjeno otrokom, namenjeno tudi staršem.

Nenazdanje pa bo izdelek zasnovan trajnostno, v smislu daljnoročnejše uporabe, saj je eden izmed poglavitnih problemov izdelkov za dojenčke prav njihova kratkotrajna uporaba. Najprej bodo izdelki namenjeni ureditvi otrokovega spalnega kotička in stimulaciji otrokovega pogleda ter celostnemu razvoju; ko jih bo otrok prerasel, pa lahko izdelki z že vsebovano prilagoditveno možnostjo končajo v spalnici, dnevni sobi, saj bodo prav vsi izdelki iz linije Aja tutaja uporabni na več načinov (bodisi z obračanjem bodisi s spremembo namembnosti, ki bo možna s preprostim zlaganjem in povezovanjem z všitimi vrvicami).  

Linijo bodo sestavljali naslednji produkti:

  • prevleka za vzglavnik
  • prevleka za odejo
  • prešita odeja
  • obroba za posteljico, ki omogoča, da se dojenček/malček ob nočnem premetavanju ne poškoduje, ki je hkrati tudi blazina za dojenje.

Linija bo za javnost prvič predstavljena  julija 2021.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada za ragionalni razvoj (www.eu-skladi.si).